Hoppa över navigering och sök
Vi stöder inte längre Internet Explorer. Överväg att byta till Chrome, Edge, Firefox eller en liknande webbläsare för en snabbare och smidigare upplevelse. Öppna i Microsoft Edge
2024-04-24 08:00

Östersjön blir frimärke – en hyllning till ett av Sveriges viktigaste naturarv

PostNord släpper frimärken med motiv från Östersjön – ett hav som är avgörande för flera miljoner människor, tusentals djur och flera länder men också en viktig plats för arbetsliv och fritid. Frimärkena finns att beställa via PostNords webbutik från 23 april.

- Det finns flera skäl till att Östersjön har en plats i många svenskars hjärtan. För en del lockar glittrande vatten och varma klippor, för andra är det en omtyckt arbetsplats eller tid för avkoppling i sommarstugan. Oavsett så är det en betydelsefull pelare för svensk natur som dessutom agerar dragplåster för svensk turism, säger Kristina Olofsdotter, chef för PostNord Frimärken.

Havet är hem för över 4 000 arter av djur, växter, alger och andra organismer som tillsammans med växtlivet utgör byggstenarna i havets ekosystem. Men havets betydelse innefattar mer än det biologiska. Det är ett uppskattat fritidsområde och semestermål för familjer, en viktig arbetsplats och rymmer dessutom en skärgård som är en stor del av den svenska kulturen.

- Östersjön är en alldeles speciell och helt unik miljö, där växter och djur från både salta hav och söta vatten lever sida vid sida. Det bräckta vattnet är en tuff miljö för dem att leva i, vilket gör ekosystemet mer sårbart. Vi är väldigt glada att PostNord hjälper oss att uppmärksamma och presentera några av arterna som lever under ytan i Östersjön, säger Tina Elfwing, föreståndare vid Stockholms universitets Östersjöcentrum.

Bilderna är illustrerade av Lars Sjööblom, baserade på foton av Peter Verhoog /Buiten-beeld, Joakim Hansen/Azote Library, Juuso Haapaniemi. Frimärkena är designade av den grafiska formgivaren Carina Länk, själv född och uppvuxen i Mjällby vid Östersjön.  

- Med de nya frimärkena vill vi förmedla känslan av Östersjöns rika liv och vad som gömmer sig under vattenytan men också påminna människor om det viktiga arbete som görs för att skydda havet, avslutar Olofsdotter. 

Frimärkena finns att köpa via PostNords webbutik och hos ombud från 25 april och säljs i ett ark med de tre motiven. 

Bilder


Senast uppdaterad: 2024-04-24 08:00