Nya frimärken 2007: Mode, Linné, sjöräddning och choklad
Svenskt mode, Carl von Linné, sjöräddning och choklad finns bland 2007 års frimärken som Posten presenterar idag. I frimärksutbudet finns även hundraårsjubilerande scoutförbundet och Astrid Lindgren som skulle ha fyllt 100 år i november.
Först ut bland frimärkena är blomsterkungen Carl von Linné som föddes för 300 år sedan. Hans systematiska vis att dela in växter, djur och bergarter i familjer gjorde honom världsberömd. Linné firas med ett stort jubileumsår och Posten hyllar med två frimärken. Ytterligare en frimärksutgåva ges ut i maj.
I år firas det internationella polaråret där 27 länder, däribland Sverige, tillsammans ska lyfta fram polarforskningen. Sverige har en lång tradition av polarforskning och expeditioner och på resorna bjuds konstnärer med. På frimärkena visas konstverk av Svenerik Jakobsson och Johan Petterson.
Mode, choklad och sjöräddning
En ytbärgare, en Rescue runner och en räddningsbåt illustrerar svensk sjöräddning genom tiderna och hundraårsjubilerande Sjöräddningssällskapet. En annan jubilar är scoutrörelsen som idag har 100 000 medlemmar i Sverige. Frimärkena ges ut i mars.
I höst blir det svenskt mode på frimärken som ges ut på Frimärkets Dag 29 september. Den välkända illustratören Stina Wirsén har tolkat åtta svenska modeskapares kreationer, däribland Gunilla Pontén, Carin Rodebjer, Lars Wallin och Behnaz Aram. Posten frestar också med frimärken med choklad i alla dess former med läckra bilder på varm choklad, chokladdessert och chokladkaka.
Astrid Lindgren föddes för 100 år sedan i november i år och 2007 års julfrimärken visar Ilon Wiklands barnboksillustrationer från Madicken och Lotta på Bråkmakargatan.
Högupplösta pressbilder finns på:
http://cws.huginonline.com/P/134112/pressbilder_v2.html
Vid frågor kontakta:
Åsa Schödin, kommunikatör, tel:08-781 54 96 (även mobil), asa.schodin@posten.se
Med Postens hjälp kan meddelanden och varor levereras snabbt, säkert och kostnadseffektivt. Vi möjliggör mervärden hos våra kunder genom att kombinera fysiska och elektroniska flöden där Postens tjänster också kan integreras i våra kunders verksamhet. Med över 3 000 serviceställen ger vi daglig service till 4,5 miljoner hushåll och 900 000 företag i Sverige. Varje dag hanterar vi över 20 miljoner försändelser. Med drygt 30 000 medarbetare och en omsättning på över 25 miljarder kronor är vi en av Sveriges större koncerner. Posten AB (publ) är ett publikt aktiebolag som ägs av svenska staten. Besök oss gärna på www.posten.se
Fakta om frimärksutgåvorna 25 januari
Linné 2007
År 2007 är det 300 år sedan Carl von Linné föddes i småländska Råshult och Posten uppmärksammar den världsberömde vetenskapsmannen och botanisten med frimärken. Ytterligare en frimärksutgåva kommer i maj. Carl von Linné uppmärksammas runtom i Sverige på en mängd olika platser och sammanhang under ett fullspäckat jubileumsår, läs mer på www.linne2007.se
Carl von Linnés systematiska vis att dela in växter, djur och bergarter i familjer och kartlägga deras släktskap var nytt och revolutionerande och gjorde honom världsberömd. Linné är till exempel upphovsmannen bakom att kalla människan för Homo sapiens och som ingår i klassen däggdjur.
Sin hemmahörighet hade han i medicinen men Linné gjorde även stora insatser inom botanik, zoologi och geovetenskap och ansågs vara en begåvad författare. Linné dog 1778 men hans verk och gärningar lever för alltid.
Frimärkena har formgetts av Roger Jonsson och Michel Östlund/Hera. Gravyr av Piotr Naszarkowski. Rullfrimärket Carl von Linné är en pastell av Gustaf Lundberg från 1753. Kombinationstryck med tre färger stål och två färger offset med valör 11 kronor avsett för utrikes porto. Rullfrimärket Linnea visar blomman som fick sitt namn av Linné. Förlagan är en teckning av J.W Palmstruch gjord efter 1802. Frimärket trycks i tre färger stål med valör inrikes brev.
Internationella Polaråret 2007-2008
Internationella polaråret 2007-2008 invigs den 1 mars och i satsningen deltar 27 olika länder, däribland Sverige, för att tillsammans lyfta fram polarforskningen och öka förståelsen för Arktis och Antarktis känsliga miljö. Polaråret manifesteras också med en gemensam frimärksutgivning på temat med åtta medverkande länder (Grönland, Norge, Kanada, USA, Danmark, Finland, Island och Sverige).
På frimärksblocket visas illustrationer från två av de forskningsprojekt Sverige deltar i under polaråret och på själva frimärkena ser vi konstverk från två av de konstnärer som medverkat vid Polarforskningssekretariatets expeditioner. Konstnären Svenerik Jakobsson deltog i Antarktisexpeditionen 1989 och frimärket visar hans etsning Stenfragment I. Johan Petterson deltog i Arcic Ocean Expedition 2001 och på frimärket ser vi hans konstverk Arctic Ocean 2001 88 N 145 E.
Frimärkena ges ut i ett block med två frimärken. Det ena frimärket visar etsningen Stenfragment I av Svenerik Jakobsson och det andra frimärket målningen Arctic Ocean 2001 88 N 145 E av Johan Petterson. Illustrationerna på blocket visar en neutrionoreaktion registrerad av AMANDA-teleskopet, 1500 meter ned i glaciären under Sydpolen samt en topografisk karta av Arktiska oceanens havsbotten. Gravör och formgivare är Martin Mörck. Kombinationstryck med två färger stål och fyra färger offset. Valör 10 kronor.
Vårkänslor
Våren är en tid av pånyttfödelse som väcker glada och positiva känslor. I klara glada färger i gult, rött, blått och grönt har konstnären Lars Melander fångat den sprittande våren på fyra frimärksmotiv. Ledord som kärlek, natur och ljus har väglett Lars Melander i skapandet av de gouacher som nu hamnat på frimärke. En annan inspiration har varit fågelsång. På två av frimärkena i utgåvan ser vi fåglar i full färd med att bejaka våren och kärleken med sin skönsång.
Frimärkena ges ut i häfte om tio självhäftande frimärken och fyra motiv. Förlagorna är gouacher av Lars Melander som även står för formgivningen. Frimärkena trycks i fyrfärgsoffset med valör inrikes brev.
Ett urval av frimärksutgåvorna 2007
Utgivningsdag 22 mars
Sjöräddning
Posten ger ut tre frimärksmotiv som speglar svensk sjöräddning, från tidiga dagar till modern tid. I en sjöräddning samordnas insatser från flera håll. Medverkar gör bland andra Kustbevakningen, Polisen, Försvarsmakten, Norrlandsflyg, kommunerna, Sjöräddningscentralen (MRCC) och Sjöfartsverket.
Ett av frimärksmotiven visar en så kallad Rescue runner och skildrar Sjöräddningssällskapet som bildades 1907 och firar 100-årsjubileum år 2007. Varje år utför den ideella föreningen 70% av alla räddningsfall till sjöss. Sjöräddningssällskapet har cirka 1 500 frivilliga räddare till sitt förfogande, fördelade på 65 sjöräddningsstationer och mer än 120 båtar. Sjöräddningssällskapet har ungefär tusen uppdrag per år och undsätter cirka 50 båtar per år som är i livsfara.
Det andra frimärksmotivet visar en ytbärgare under övning och det tredje motivet visar en av Sjöräddningssällskapets räddningsbåtar av typen Victoriaklassen.
Frimärksutgåvan ges ut på tre olika rullar. De två frimärkena "Ytbärgare" och "SSRS 100 år" trycks i en kombination av gravyr och fyrfärgsoffset. Valör på "Ytbärgare" är 5 kronor (ekonomibrev) och "SSRS 100 år" 4,80 kronor (föreningsbrev). Frimärksmotivet "Sjöräddningsfartyg" trycks i tre färger stål med valör 5,50 kr (inrikes brev).
Vänner världen runt. EUROPA 2007 - Scouting
På 2007 års EUROPA-frimärken ser vi motiv på temat Scouting. I hundra år har scoutrörelsen hjälpt unga människor i hela världen att utvecklas och ha roligt. Rörelsen sträcker sig över alla geografiska, politiska och religiösa gränser och är i ständig förändring. Sedan starten för hundra år sedan har mycket förändrats och förnyats i takt med att samhället utvecklats. Men grundtankarna är fortfarande de samma, vilket är det som gör scouting till just scouting. Bara i Sverige har scoutrörelsen drygt 100 000 medlemmar i fem olika scoutförbund. I hela världen finns 38 miljoner scouter. Scouternas hundraårsjubileum firas över hela världen och i Skåne arrangeras i sommar ett nio dagar långt läger, Jiingijamborii.
Frimärkena har formgetts av Ingela Peterson-Arrhenius och ges ut i häfte om två motiv och fyra frimärken. Frimärkena trycks i fyra färger offset med valör för inrikes brev.
Svenska innovationer
Svenska uppfinnare är flitiga och många innovationer och uppfinningar har genom åren haft svenska upphovsmän. Många av dessa har lagt grunden till verksamheter och företag som haft stor betydelse för Sveriges industrialisering och utveckling från ett bondesamhälle till ett välfärdsland.
I ett häfte om 20 självhäftande frimärken ser vi fyra svenska innovationer. Två av dem är äldre och har fått stor spridning i världen: skiftnyckeln från 1892 av Johan Petter Johansson, som återfinns i varje verktygslåda, och Thorsmanpluggen av Oswald Thorsman från 1957 som gör det lätt att fästa skruvar även i porösa väggar.
Allgloben från 2002 av Elisabeth Gagnemyhr gör det lätt att ta med levande blommor till allergisanerad miljö som sjukhus och kylgloben Cool Globe från 1997 av Birgitta Folcker-Sundell, som tack vare ett utbytbart kylelement i locket håller maten sval och fräsch på matbordet en varm sommardag.
Frimärkena har formgetts av Sara Lund och ges ut i häfte om fyra motiv och tjugo självhäftande frimärken. Frimärkena trycks i fyra färger offset och valör är ekonomibrev (5 kronor).
Utgivningsdag 10 maj
Fiskelycka
Årets sommarfrimärken för inrikes brev har temat fiskelycka. Fiske är ett nöje som lockar, förtrollar och underhåller både barn och vuxna, generation efter generation. På årets sommarfrimärken är det barnens fiskelycka som står i centrum. Att pilka, meta och kasta med kastspö är något som fascinerar de flesta barn. Det är ett oändligt stort äventyr samtidigt som det är en enkel sommarlek. Nappar det, må tro?
Många av oss minns med värme i bröstet de där eftermiddagarna som tillbringades på bryggan, de ljumma kvällarna på klipphällen eller den tidiga morgonen på det stora öppna havet. Vi minns krabbornas krafsande i hinken, rycket i fiskelinan då fisken nappade på kroken och den stolthet det innebar att för första gången våga hålla i en nyfångad, livs levande fisk. Vi minns också tillfredsställelsen av att släppa ut eftermiddagens fångst tillbaka i vattnet, för att nästa dag fortsätta fiska igen.
Frimärkena ges ut i häfte om tio självhäftande frimärken och fyra motiv med valör för inrikes brev. Ytterligare ett motiv ges ut på rulle och gummerat papper. Samtliga frimärken trycks i fyra färger offset. Frimärkena har formgetts av Olöf Baldursdottir efter fotografier.
Utgivningsdag 29 september
Svenskt mode
Posten uppmärksammar svenskt mode genom tiderna i en utgåva med samma namn. Stina Wirsén, välkänd illustratör med bland annat Dagens Nyheter som uppdragsgivare, har illustrerat frimärkenas modekreationer med utgångspunkt från åtta svenska modeskapare.
En av modeskaparna är Rohdi Heintz, mannen bakom 1960-talets unisexmode och en föregångare inom svenskt mode. Lars Wallin är kanske mest känd som kunglig hovleverantör till prinsessorna och den främste skaparen av galaklänningar. Behnaz Arams kläder är feminina och välskräddade. Handsydda detaljer ger ett alldeles eget uttryck. Carin Rodebjers kläder kännetecknas av klassisk elegans i kombination med samtidens anda.
Frimärkena ges ut på Frimärkets Dag som firas runtom i landet den 29 september.
Frimärksutgåvan ges ut i häfte om åtta frimärken och åtta motiv. Stina Wirsén har gjort förlagorna och även formgett. Frimärkena har graverats av Lars Sjööblom och Martin Mörck. Frimärkshäftet trycks i en kombination av två färger stål och fyrfärgsoffset. Valören är 5,50 kronor.
Utgivningsdag 8 november
Astrid Lindgrens sagojul
År 2007 skulle Astrid Lindgren fyllt 100 år, vilket Posten uppmärksammar med julfrimärken. Motiven visar illustrationer av Ilon Wikland från berättelserna om Madicken och Lotta på Bråkmakargatan. På rullfrimärket ser vi Ingrid Vang Nymans illustration av Pippi Långstrump när hon bakar pepparkakor på golvet i Villa Villekulla.
Fyra motiv ges ut i häfte om tio självhäftande frimärken. Dessutom ger Posten ut ett frimärke på rulle med vanlig gummering. Frimärkena baseras på Illustrationer av Ilon Wikland ur berättelser om Madicken och Lotta på Bråkmakargatan. Frimärkena har formgetts av Olöf Baldursdottir. Samtliga frimärken är avsedda för inrikes julpost.
Senast uppdaterad: