Julkort slår sociala medier och SMS i juletid
Trots intåget av sociala medier, SMS och MMS står julkorten i brevlådan ohotade som julens budbärare. Svenskarna uppskattar julkortet för traditionen, omtanken och glädjen. Det visar en undersöknng som TNS SIFO genomfört på uppdrag av Posten. Åtta av tio svenskar föredrar att få julhälsningar med posten och också bland unga vill sex av tio ha fysiska julkort framför andra julhälsningar.
Sedan Facebook öppnades för allmänheten 2006 har sociala medier förändrat sättet vi kommunicerar med varandra. Trots det har julkortens höga populäritet förblivit intakt och åtta av tio (79 procent) föredrar alltjämt att få julhälsningar i brevlådan jämfört med andra sätt. Denna siffra har i stort sett varit densamma varje år sedan 2006*.
Sju av tio hushåll skickade julkort med posten förra året**. I genomsnitt skickade varje hushåll tio julkort. Det vanligaste och mest populära är fortfarande traditionella julkort som köpts i butik. Vänner och familj står högst på listan att skicka till och anledningen är att sprida glädja, visa omtanke och för att upprätthålla traditionen.
– Ett kort som kommer direkt hem i brevlådan och är handskrivet innebär att vi känner oss sedda och utvalda. Julkortet är personligt på alla sätt och vi uppskattar att få kort eftersom att det visar att någon har lagt ner tid och omtanke på oss, säger etnologen Ida Hult.
Även de yngre föredrar att få sin julhälsning som julkort i brevlådan. Sex av tio, mellan 20-29 år, vill hellre ha fysiska julkort än andra julhälsningar genom exempelvis SMS, MMS eller via Facebook. Bland unga är inte traditionen lika viktig utan det riktiga julkortet ses som ett tecken på omtanke som skänker glädje. Unga kvinnor utmärker sig genom att var sjätte skickar en bild på sig själva som julkort. Nästan en av tre unga personer (29 procent) väljer att göra sitt eget julkort.
– I en tid där mycket av vår kommunikation sker via sociala medier sticker julkortet ut som något extra. Man visar också sin identitet genom vilket kort man valt eller genom att göra kortet själv vilket har blivit något av en trend bland unga, säger Ida Hult, Etnolog.
Sju av tio tycker att det är viktigt att bevara traditionen med att skicka julkort och traditionen är lång. Det första julkortet skickades i England för 165 år sedan. I Sverige har vi skickat julkort sedan 1880-talet och förra året skickades 31 miljoner julkort med Posten.
– Det är glädjande att den personliga och fysiska julhälsningen fortsatt står högst i kurs jämfört med alla digitala alternativ som finns idag. Julen är en mycket intensiv tid på Posten, med volymer som vida överskrider de normala. För att säkerställa att vi får ut alla julhälsningar i tid kommer vi därför i år att dela ut post även lördagen före julafton, säger Andreas Falkenmark, VD Posten Meddelande.
För den som vill använda det billigare julfrimärket är det senast den 16 december som gäller för att posta julhälsningen om den ska komma fram i tid. Skickar man med vanligt frimärke ska man få iväg det senast den 20 december. Ska man skicka ett Riktigt vykort* har man ända fram till den 21 december kl 16.00 på sig. Då julafton i år ligger på en måndag kommer Posten att ha lördagsutdelning den 22 december.
Fler resultat från undersökningen
- 79 procent vill helst få sina julhälsningar som ett julkort eller brev med Posten
- Vanligast är att få mellan 10-19 julkort (33 procent)
- Tre procent av dem som skickar julkort gör det till sin chef
- Bland egenföretagare som skickar julkort gör 38 procent det till sina kunder/affärskontakter
- Sex procent låter sina barn göra julkorten som man skickar
- 31 procent av personerna mellan 20-29 år gör sina egna julkort
- Två procent av dem som skickar julkort gör det till sin ex-partner
- 44 procent tycker det är absolut viktigast att skicka julkort till nära vänner
- 56 procent skickar julkort av tradition, 37 procent för att göra någon glad och 34 procent för att visa omtanke
* Resultaten bygger på en undersökning TNS SIFO gjort på uppdrag av Posten. Undersökningen genomfördes under perioden 5 november - 12 november 2012 och omfattade 1201 telefonintervjuer med ett riksrepresentativt urval av den svenska befolkningen över 20 år.
** Fakta bygger på en undersökning av Norstat gjord på uppdrag av Posten. Undersökningen genomfördes under perioden 27 december 2011 – 4 januari 2012 och omfattade 600 telefonintervjuer med ett riksrepresentativt urval av den svenska befolkningen över 15 år.
Nedladdningar
Senast uppdaterad: