Kicks erbjuder i stort sett samma sortiment i butik som online, men e-handeln har ett bredare utbud eftersom den saknar fysiska begränsningar.
– Online är startpunkten för vår sortimentsbreddning och vi kan testa nya produkter utan att behöva ta ut något annat ur sortimentet, och ser vi att de fungerar bra kan vi välja att ta in dem i butik.
Kundklubben ger ovärderliga insikter
Kicks Club är en av företagets viktigaste konkurrensfördelar och står för över 80 procent av omsättningen. Med knappt fyra miljoner medlemmar ger kundklubben Kicks tillgång till ovärderliga insikter om kundbeteenden.
– Vår kundklubb är basen för mycket av det vi gör. Vi har en bred målgrupp, men vi ser att vi rekryterar snabbast bland yngre kunder och målet är såklart att de ska bli lojala och stanna hos oss över tid.
Kicks har också sett en ökad andel manliga medlemmar.
– När jag började 2020 var 92 procent av våra medlemmar kvinnor. Idag är den siffran 84 procent, trots att vi har ökat antalet medlemmar med en miljon. Det visar vilken potential vi har bland män, fortsätter Carola.
Kicks har utvecklat flera funktioner kring sin varukorg för att göra kundresan smidigare och driva merförsäljning. Gilla- och listfunktioner, som finns i inloggat läge, är särskilt populära inför stora kampanjer.
– Kunderna använder de här funktionerna för att planera sin shopping. Vi ser att de går in i förväg och gillar produkter inför till exempel Black Week eller julhandeln. Det hjälper dem att förbereda, och för oss är det värdefullt att se vilka produkter som är mest efterfrågade, säger Carola.
Kort om Kicks
• Ägs sedan 2023 av danska Matas Group.
• Verksamma i Sverige, Norge och Finland med sammanlagt 230 butiker.
• Bred målgrupp från 16 år och uppåt, där 84 procent av kundklubbens 3,9 miljoner medlemmar är kvinnor.
• Över 80 procent av e-handelsköpen görs av kundklubbsmedlemmar.
• Click & Collect, där varan kan hämtas i butik inom 4 timmar, utgör 20 procent av e-handelsordrar.
|
Delning av listor är också något Kicks satsar på. Under de senaste två julperioderna har företaget samarbetat med GoWish, en extern app där kunder kan samla önskelistor från olika butiker.
– Appen används framförallt för att skapa en samlad önskelista från oss och andra varumärken. På så sätt kan den delas med vänner och familj. Det här är en funktion som tilltalar yngre målgrupper.
Framöver planerar Kicks att utveckla sin e-handelsplattform och lansera en Kicks-app som ska förbättra kundupplevelsen ytterligare.
– Det kommer att ge oss ytterligare nya möjligheter att individanpassa kundupplevelsen, vilket kommer bli allt viktigare i framtidens e-handel.
Storsatsning på hudvård
Samtidigt gör Kicks just nu en medveten satsning på hudvård, en kategori som traditionellt sett varit en merförsäljningskategori för företaget. Genom uppköpet av Skincity, som nu integrerats inom Kicks och säljs som ”Pro Skin by Skincity”, stärks erbjudandet inom hudvård.
– Vi vill göra hudvård till en destinationskategori. Det innebär att vi aktivt utvecklar vårt sortiment och erbjuder specialistkompetens i våra butiker och online, säger Carola.
Hon lyfter också fram att kategorier som hårvård och dermatologiska produkter är växande områden för Kicks.
– Vår långsiktiga plan är att bli en one-stop-shop för allt inom skönhet, och på sikt även välmående. Våra kunder ser skönhet på ett holistiskt sätt, det handlar inte bara om utseendet eller ansiktet. Så där är hälsa i bredare bemärkelse en viktig del.
Skönhetsbranschen står aldrig still och de senaste åren har konkurrensen ökat på bred front. Fler aktörer utanför den traditionella skönhetssektorn har börjat erbjuda smink, hudvård och doftprodukter. Särskilt apoteken har breddat sina skönhetssortiment.
– Det pågår definitivt en intensifierad konkurrens inom skönhet. Apoteken har under en längre tid ökat sin satsning på skönhetsprodukter, säger Carola Lundell och nämner exempelvis Apotea som nu omsätter runt en miljard inom skönhet.
Branschglidningen går åt båda hållen – när apoteken satsar på make-up och doft tittar Kicks i motsatt riktning.
– Apoteken är traditionellt förknippade med hudvård och dermatologiska produkter, och vi ser att våra kunder är intresserade av att hitta den här typen av produkter hos oss. Vi har därför lanserat dermatologisk hudvård med varumärken som La Roche-Posay och Vichy och vi blev nyligen blivit första aktör i Sverige att sälja ACO utanför apotekskanalen.
Samtidigt kommer konkurrensen inte bara från apotek, utan även från andra branscher.
– Många vill ta plats på skönhetsmarknaden, och vi har sett aktörer som Zalando, Boozt och H&M Beauty satsa mer. Men konkurrensen från utländska lågprisaktörer som till exempel Temu är begränsad eftersom skönhet präglas av hög varumärkeslojalitet. Att bygga en skönhetsdestination handlar inte bara om att sälja produkter – det kräver expertis, rådgivning, inspiration och en känsla av exklusivitet, säger Carola.
Sociala medier innebär utmaningar – och möjligheter
Sociala medier har förändrat spelplanen för skönhetsbranschen, och ingen plattform har påverkat mer än TikTok. Här konkurrerar influencers om användarnas uppmärksamhet med produkttips, tutorials och virala skönhetshacks.
– Många unga hittar sina favoritprodukter där, och en viral trend kan sälja slut en produkt på bara några timmar. Det är en utmaning att förutse, men en stor möjlighet om vi är snabba. Nu har doft trendat starkt, särskilt bland unga killar, och vi såg ju att unisex-parfymen utsågs till årets julklapp 2024, säger Carola